Stratego

Geplaatst op: 24-09-2013

Stratego is een bordspel van Nederlandse afkomst. Het is de bedoeling het vaandel van de tegenstander te veroveren met je eigen leger. De figuur vind zijn geboorte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het spel kende aanvankelijk geen groot succes. Dit kwam doordat Nederlanders genoeg hadden van de oorlog en niet zaten te wachten op een oorlogsspel. Ze waren namelijk net klaar met het voeren van een echte oorlog. Toch wordt het spel inmiddels in zo'n 50 landen verkocht.

Spelregels

Bij het spelen van Stratego beschikken beide spelers een leger van 40 stukken. Deze stukken hebben verschillende rangen. Daarnaast heb je als speler ook een vlag. De tegenstander dient deze van je te veroveren. De legerstukken hebben allemaal een gelijke vorm, en alleen de speler kan het plaatje van zijn eigen leger zien. Zo ben je dus in staat om een geheime opstelling te maken. Als een stuk met een hoog nummer (en dus een hoge rang) een stuk met een lager nummer slaat, moet het 'lage' stuk van het bord. Echter zijn er wel een paar moeilijkheden zoals de mineur en de spion die je in kunt zetten.

Wedstrijden en toernooien

Het spel kent zelfs een eigen bond, de Strategobond. Deze bond organiseert het hele jaar door toernooien in Nederland. Iedereen mag hieraan meedoen, van beginners tot experts. Ook wordt er jaarlijks een Nederlands Kampioenschap en een Wereld Kampioenschap gehouden. Sinds het ontstaan van deze toernooien en wedstrijden, is er ook een officiële ranking. Bij de toernooien kun je rankingspunten winnen en verliezen. Naast fysieke toernooien, kun je ook online spelen. Dit wordt veel als oefenvorm gebruikt.

Wil jij zelf eens oefenen of jij in staat bent om de vlag van je tegenstander te veroveren en tegelijkertijd je eigen vlag te beschermen tegen het vijandige leger? Dat kan op het internet