Schaken

Geplaatst op: 24-09-2013

Schaken is een echt spel voor ouderen. Het werd vroeger al veel gespeeld en is een echt strategisch spel doordat de spelers veel  mogelijkheden hebben. De consequentie van elke zet overzien is vaak onmogelijk, waardoor een zeker inzicht en ervaring belangrijk is bij het spelen van een potje schaken. Schaken is enorm populair. Er bestaat zelfs een schaakbond en er wordt vaak in wedstrijdverband geschaakt.

Schaken

Het schaakspel bestaat al duizenden jaren. Voorheen wel in een oervorm, maar het huidige spel is in de 15e eeuw ontstaan in Frankrijk. Het werd een koninklijk spel genoemd. Schaken wordt ook wel als tactisch oorlogsspel gezien. Je speelt met soldaten en je moet de koning beschermen. Met deze soldaten kun je de tegenstander aanvallen. De stukken die je in je 'leger' hebt, verschillen van functie en gebruik. Het is niet verplicht om elke beurt te slaan en je mag niet over stukken van de tegenstander of jezelf heen springen, met uitzondering van het paard. Probeer het zelf eens,

Fases

Een spelletje schaken wordt ingedeeld in drie fases. De opening, het middenspel en het eindspel. Een belangrijke regel is dat wit altijd begint. Tijdens de opening is het de bedoeling dat de spelers  de stukken hebben opgesteld en hebben ingezet waardoor een analyse kan worden gemaakt wie er het voordeligste voor staat, wit of zwart. Hierna begint men aan het middenspel. In het middenspel proberen de spelers door kleine voordelen te behalen de overmacht te krijgen in het spel. Wanneer er over en weer veel slagen zijn gevallen waarbij beide spelers stukken zijn verloren, loopt de koning minder gevaar. Zodra de koning een actieve rol gaat spelen, is de laatste fase, het eindspel, aangebroken.