Monopoly

Geplaatst op: 24-09-2013

Waarschijnlijk is het het meest gekende gezelschapsspel ter wereld. Het spel kent intussen tal van versies en heeft zelfs een record op zijn naam, het meest gespeelde spel ooit. We hebben het natuurlijk over Monopoly. Al sinds het begin van het spel in 1934, is Monopoly het beste verkochte bordspel ter wereld.

Doel van het spel

Zoals de naam al zegt, is het doel van het spel het verkrijgen van een monopolie. Door zo veel mogelijk straten te kopen kun je deze verkrijgen. Wanneer een medespeler dan in jouw straat komt, dient hij huur te betalen. Met dit geld kun jij weer nieuwe aankopen doen. Er is een onderverdeling gemaakt bij de straten. In het begin van het spel heb je groepjes van twee of drie straten, die relatief goedkoop te bemachtigen zijn. De huur op deze straten is dan ook een stuk lager, dan op de dure straten. Naast straten zijn er ook nog andere vakjes, bijvoorbeeld 'kans' en 'algemeen fonds'. Wanneer je op zo een vakje uitkomt, mag je een kaartje pakken. De opschriften van deze kaartjes verschillen, de ene keer krijg je geld, de andere keer moet je betalen. Het spel is afgelopen, als een speler een monopolie heeft weten te bemachtigen.

Versies

Door de jaren heen zijn er verschillende varianten ontstaan. De basis is bij alle spellen hetzelfde, echter kan het zo zijn dat de straatnamen zijn gewijzigd of de pionnetjes een andere vorm hebben of iets dergelijks. De regels blijven hetzelfde. Een paar variant voorbeeld zijn de McDonalds editie, de Spider Man editie, de Canada editie of bijvoorbeeld de Arsenal F.C. Editie.
Tegenwoordig is de ouderwetse variant met bord ook gedeeltelijk gedigitaliseerd. Zo speel je niet meer met papieren speelgeld, maar met een pinpas en een klein computertje dat als pinapparaat fungeert. Oon zijn er online verschillende versies beschikbaar. Benieuwd naar alle versies? Of zin gekregen om zelf een monopolie proberen te verkrijgen? Speel monopoly dan online