Kolonisten van Catan

Geplaatst op: 24-09-2013

Al jaren is Kolonisten van Catan het meest en best verkochte spel van Nederland. Razend populair is het bordspel. Kolonisten van Catan is een echt tactisch spel. Door verschillende tactieken te gebruiken, kan het spel gespeeld te worden. De basis van het spel is bij alle varianten hetzelfde, alleen kan er gekozen worden uit verschillende regels die men vooraf dient af te spreken. Zo ontstaan elke keer diverse speelvormen wat het uitdagend maakt. Bij Kolonisten van Catan is het spelen met een strategie en tactiek echt een must.

Doel

Kolonisten van Catan werd voor het eerst in 1995 uitgegeven. Origineel komt het spel uit Duitsland. Inmiddels is het spel in 25 talen vertaald en wereldwijd ontzetten populair. Het doel van het spel is om overwinningspunten te verkrijgen. Zodra je 10 overwinningspunten hebt, ben je gewonnen. Deze punten kun je door het plaatsen van dorpen en wegen verkrijgen. Hoe meer je plaatst, hoe meer punten je krijgt. Daarnaast ook punten krijgen door het kopen van ontwikkelingskaarten. Deze kaarten kunnen je fysieke punten geven, of de mogelijkheid om gratis 2 straten aan te leggen.

Regels

Het bord van Kolonisten van Catan bestaat uit een aantal zeshoekige schijven. Hierop staan grondstoffen afgebeeld, die je nodig hebt voor het bouwen van dorpjes en straatjes. Je begint met het plaatsen van twee dorpjes en twee straatjes. Wanneer een cijfer wordt gegooid welke op een grondstof stukje ligt waaraan jouw dorpje grenst, krijg jij eenzelfde grondstofkaartje. Door grondstofcombinaties te vormen, kun je dorpjes, ontwikkelingskaarten of steden kopen en zo punten verkrijgen.