Ganzenbord

Geplaatst op: 24-09-2013

Weet je lastige hindernissen altijd te omzeilen en ben jij iemand die als eerste de finish wil halen? Dan is het uitgekozen spel voor jou een potje Ganzenbord! Het is geen moeilijk spelletje om aan te leren. Het is een gezellig spel om met familie te spelen. Tegenwoordig kun je ganzenbord ook online spelen en zijn er ook digitale versies voor op de iPad te verkrijgen.

Het spel

Het spel ganzenbord is al jaren een bekend spel. Het is een echte klassieker en wordt al sinds de vijftiende eeuw gespeeld. In 1640 werd het spel voor het eerst in Nederland geïntroduceerd. De gans, welke jou als speler symboliseert in het spel, staat voor geluk. Het spel lijkt een beetje op levensweg. Het geeft de loop van het leven weer welke door een dobbelsteen wordt bepaald. Het is de bedoeling om in zo min mogelijk speelbeurten je pionnetje bij de finish te hebben verplaatst. Hiervoor moet je wel een aantal obstakels zien te vermijden zoals bijvoorbeeld de gevangenis.

Hoe speel je het?

Ganzenbord is ongeveer hetzelfde als mens-erger-je-niet. Het speelbord is verschillend maar ook bij ganzenbord wordt er gespeeld met een pionnetje. Het getal dat je gooit met de dobbelsteen, is het aantal stappen dat je je pionnetje vooruit mag verplaatsen. Je komt onderweg verschillende obstakels tegen die je moet ontwijken of zien te overleven, zodat je als eerste bij de finish komt, zonder opnieuw te beginnen. Een voorbeeld van een hindernis is een aantal vakjes terug stappen. Beland je in de put, dan ben je afhankelijk van je medespelers. Zij kunnen je helpen hieruit te klimmen.