Dammen

Geplaatst op: 19-06-2023

Dammen is een klassiek bordspel dat al eeuwenlang wordt gespeeld en door miljoenen mensen over de hele wereld wordt gewaardeerd. Het spel is eenvoudig te leren, maar biedt veel strategische diepgang en uitdaging voor zowel beginners als gevorderde spelers. In deze uitgebreide gids bespreken we de basisregels, strategieën en variaties van het damspel. Laten we beginnen!

De basis van dammen

Dammen wordt gespeeld op een bord met 100 velden (10x10) of 64 velden (8x8), afhankelijk van de variant die u speelt. De velden zijn afwisselend zwart en wit, maar alleen de zwarte velden worden gebruikt. Elke speler begint met 20 damschijven (in de 10x10 variant) of 12 damschijven (in de 8x8 variant) in zijn eigen kleur, meestal wit en zwart. De schijven worden op de eerste twee of drie rijen van het bord geplaatst, afhankelijk van de grootte van het bord.

Doel van het spel

Het doel van dammen is om alle schijven van de tegenstander te slaan of te blokkeren, zodat de tegenstander geen geldige zetten meer kan doen. De speler die dit als eerste bereikt, wint het spel.

Spelverloop

De spelers zetten om de beurt een van hun schijven. Wit begint altijd. Er zijn twee soorten zetten: gewone zetten en slaan.

 • Gewone zetten: Een gewone zet bestaat uit het verplaatsen van een schijf diagonaal naar een aangrenzend, leeg zwart veld in voorwaartse richting (richting van de tegenstander). Gewone schijven kunnen niet achteruit bewegen.

 • Slaan: Als een schijf van de tegenstander direct naast een van uw schijven staat en het veld daarachter leeg is, kunt u de schijf van de tegenstander slaan. Dit doet u door uw schijf diagonaal over de schijf van de tegenstander naar het lege veld erachter te verplaatsen. De geslagen schijf wordt van het bord verwijderd. Als u in dezelfde beurt nog een andere schijf kunt slaan met dezelfde schijf, moet u dit doen. Dit wordt een meervoudige slag genoemd. Het slaan van schijven is verplicht; als u de mogelijkheid heeft om te slaan, moet u dit doen.

Promotie tot dam

Wanneer een gewone schijf de laatste rij aan de kant van de tegenstander bereikt, wordt deze gepromoveerd tot een dam. Een dam wordt meestal aangegeven door een tweede schijf van dezelfde kleur bovenop de eerste te plaatsen. Dams hebben meer bewegingsvrijheid dan gewone schijven:

 • Dams kunnen zowel vooruit als achteruit bewegen.
 • Dams kunnen over meerdere lege velden diagonaal bewegen.
 • Dams kunnen schijven van de tegenstander slaan die zich op een diagonale lijn bevinden, zolang er een leeg veld achter de te slaan schijf is. De dam hoeft niet direct naast de te slaan schijf te staan.

Strategieën en tips

Hoewel dammen een eenvoudig spel is om te leren, zijn er enkele strategieën en tips die u kunnen helpen om uw spel te verbeteren:

 1. Controleer het centrum: Het centrum van het bord is belangrijk omdat het u meer bewegingsmogelijkheden biedt. Probeer uw schijven in het centrum te positioneren en de schijven van uw tegenstander daaruit te verdrijven.

 2. Maak een verdedigingsmuur: Het is belangrijk om uw schijven te beschermen tegen aanvallen van uw tegenstander. Probeer een verdedigingsmuur op te bouwen door uw schijven in een aaneengesloten rij te plaatsen.

 3. Forceer uw tegenstander tot het maken van fouten: Probeer uw tegenstander in een positie te brengen waarin hij gedwongen is om een fout te maken, bijvoorbeeld door hem te dwingen een schijf te verplaatsen die zijn verdediging verzwakt.

 4. Plan vooruit: Denk na over uw volgende zetten en de mogelijke reacties van uw tegenstander. Probeer meerdere zetten vooruit te denken om uw strategie te bepalen.

 5. Wees geduldig: Dammen is een spel van geduld en strategie. Probeer niet te snel te spelen, maar neem de tijd om uw zetten zorgvuldig te overwegen.

Varianten van dammen

Er zijn verschillende varianten van dammen die u kunt proberen:

 • Internationaal dammen: Dit is de meest gespeelde variant, met een bord van 10x10 velden en 20 schijven per speler.

 • Engels dammen (Checkers): Dit is een eenvoudigere variant die wordt gespeeld op een bord van 8x8 velden met 12 schijven per speler. Schijven kunnen alleen vooruit slaan en dames kunnen alleen maar één veld tegelijk bewegen.

 • Russisch dammen: Deze variant lijkt op internationaal dammen, maar met enkele verschillen in de regels, zoals de mogelijkheid om achteruit te slaan met gewone schijven.

 • Turks dammen: Dit is een unieke variant die wordt gespeeld op een bord met 81 velden, waarbij de schijven orthogonaal (in plaats van diagonaal) worden verplaatst en geslagen.

Dit zijn slechts enkele van de vele varianten van dammen die u kunt verkennen. Elk heeft zijn eigen unieke regels en strategieën, wat zorgt voor een afwisselende en boeiende spelervaring.

Dammen is een klassiek bordspel dat gemakkelijk te leren is, maar veel strategische diepgang en uitdaging biedt. Of u nu een beginner bent of een ervaren speler, er is altijd iets nieuws te ontdekken en te leren in dit fascinerende spel. We hopen dat deze uitgebreide gids u heeft geholpen om meer inzicht te krijgen in de regels, strategieën en varianten van dammen. Veel plezier met het spelen en verbeteren van uw damvaardigheden!