Cluedo

Geplaatst op: 24-09-2013

Cluedo is een echt gezelschapsspel wat je met het hele gezin kunt spelen. Het is een echte klassieker onder de gezelschapsspellen en inmiddels in vele versies uitgegeven. Het doel van het spel is om als eerste te achterhalen wie een moord heeft gepleegd. Daarnaast is ook het moordwapen en de plek van de moord belangrijk voor het winnen van het spel. Het lijkt heel simpel, maar naarmate het vaker gespeeld wordt, ga je leren van vorige spelletjes.

Het spel

Zoals eerder vermeld, is het doel van het spel het achterhalen van het pleger van de moord, het moordwapen en de moordplaats. Dit mag alleen door het stellen van vragen gebeuren. Om de beurt lopen spelers (met speler wordt een pion bedoeld) door het huis. Door vermoedens uit te spreken bij het binnenlopen van een kamer, is de speler links van de vermoeden uitter, genoodzaakt een van de drie kaarten te laten zien zodat het vermoeden kan worden ontkracht. Zo gaat het steeds verder. Op deze manier krijgen de spelers de kaarten te zien. Door deze goed te bestuderen en verbanden te leggen, kan de moordenaar worden achterhaald. Denk je te weten wie de moordenaar is, dan kun je een beschuldiging uitbrengen. Klopt deze, ben je gewonnen. Klopt deze niet? Dan lig je uit het spel.

Verschillende varianten

Net zoals bij de meeste populaire bordspellen, zijn er ook van cluedo verschillende varianten uitgebracht. Zo spelen speciale edities zich op een andere locatie af, waarbij ook andere personages aanwezig zijn. Of de locaties en moordwapens verschillen van het originele spel. Naast het fysieke spel, wordt levend cluedo ook vaak gespeeld onder groepen.