Backgammon

Geplaatst op: 25-03-2014

Het behendigheidsspel Backgammon is een spel dat al vele generaties wordt gespeeld. Het wordt gespeeld op een bord dat is voorzien van puntige driekhoekige vlakken. Het is de bedoeling dat je jouw stenen het eerste binnenhaalt. Hoewel er een grote lucky-factor in het spel zit doordat er met dobbelstenen wordt gegooid, is het toch ook een strategisch spelletje. Door namelijk bepaalde stenen eerst te verplaatsen en juist andere stenen te laten staan, kun je het de ander zo moeilijk mogelijk maken en wellicht de winst binnenhalen.

Hoe werkt het?

Backgammon wordt gespeeld op een rechthoekig speelveld met driehoeken erop. De stenen worden op een bepaalde manier op het bord gelegd. Vervolgens kunnen de stenen verplaatst worden door eerst met de dobbelstenen te gooien. Wit speelt de ene richting op en zwart speelt de tegengestelde richting op. Wanneer een steen in zijn eentje in het veld staat, dan kan deze geslagen worden door de tegenpartij. Een geslagen steen moet in het midden op de bar liggen en mag pas weer het veld in als er een correct aantal ogen wordt gegooid zodat de steen op een lege plek kan komen te liggen. Degene die zijn stenen als eerste naar de thuisbasis heeft gebracht, die wint het spel.

Tips

Er zijn talloze strategieën die je kunt aanhouden, maar er zijn in ieder geval enkele tips die je winkansen kunnen vergroten. Zo kun je je thuisvlak het beste zo vol mogelijk hebben liggen, en die stenen niet meteen laten finishen. Hoe voller dit vak namelijk ligt, hoe minder kans je tegenstander heeft om weer in het spel te komen met een geslagen steen. Ook is het aan te raden om geen stenen alleen te laten liggen. Deze kunnen namelijk geslagen worden door je tegenstander, en dat wil je te allen tijde voorkomen.